Čo si zbaliť pred vycestovaním na výlet, či dovolenku?

Čo si zbaliť pred vycestovaním na výlet, či dovolenku?

Prichádza dovolenková sezóna a všetci trávime večery v garáži pri dobrom pivku a krátime chvíle plánovaním tohtoročného dobrodružstva. Plány sú jasné. Vidieť čo najviac, za čo najmenej. Niektorí z nás plánujú každý detail trasy, zastávok, miest, niektorí to nechávajú skôr na pocit. Všetky cesty predsa vedú do Ríma. Nad čím je naozaj potrebné sa pred vycestovaním zamyslieť, je batožina. Čo si zbaliť, ako ušetriť najviac miesta, čo nesmieme zabudnúť? Túto problematiku rieši každý z nás a to bez ohľadu na trasu, či cieľovú destináciu. Samozrejme je rozdiel, či sa na cestu vydáme na veľkom cestovnom endure, chopperi, naháči či športovej motorke a či cestujeme na predĺžený víkend do Maďarska alebo mesačný okruh po južnej Amerike. To, koľko budeme mať priestoru, závisí od možností, ktoré nám ponúka motorka. Vrchné a bočné kufre, tankvaky, tankpady, ruksaky, lodné vaky, všetky s obmedzenou veľkosťou a nosnosťou. Čo je teda nevyhnutné, aby mal každý mototulák bez ohľadu na dĺžku, smer a intenzitu výletu?

PRE MOTOCYKEL

Pred vycestovaním je nevyhnutná údržba motocykla, či už svojpomocne alebo prostredníctvom servisov. Čo však nemôžeme ovplyvniť sú nepredvídateľné situácie, na ktoré sa môžeme jedine materiálne pripraviť. V žiadnej výbave by nemali  chýbať základné náradie ako imbusový, vidlicový kľúč, skrutkovač, kliešte, ale tiež sviečkový kľúč, sťahovacie pásky, malá handrička,... Pohodlným, spratným a praktickým variantom môžu byť sady náradia originál navrhnuté pre motocykle ako napr. od výrobcu OXFORD OF291, ale vystačíte si aj s podomácky poskladanými sadami. V prípade, že sa presúvate v noci, pomôcť Vám môže aj klasická baterka, nezabudnite tiež na skladací nôž.


Opravná sada laniek a sada na lepenie defektov nezaberú veľa miesta, ale môžu vás zachrániť v situáciách, kde je servis kilometre vzdialený a vy si nechceme kaziť cestu čakaním na pomoc.

 

Nemôžeme zabudnúť na olej (nie je nutné brať so sebou množstvo odporúčané pri výmene, pokiaľ sme motorku dopredu poriadne pripravili, treba sa však poistiť aspoň litrom), náhradné žiarovky, poistky, sprej na reťaz,... Každý má výrobcu olejov, ktorého preferuje viac. My odporúčame špičku na trhu – Motul, ale tiež ponúkame oleje od výrobcov ako Repsol, Valvoline a pod.

 

 

 

 

Na čo je dobré myslieť, je tiež zabezpečenie a ochrana samotného motocykla. Bez ohľadu na to, do akej krajiny cestujete, krádež motorky je posledná vec, ktorú chcete riešiť na tak dlho očakávanej dovolenke. Je už na osobnej preferencii, či motorku zabezpečíte zámkom reťazovým, kotúčovým alebo zvolíte iný spôsob ochrany. Odporúčame tiež pribaliť plachtu, aby motocykel nepútal pozornosť a aby ste sa vyhli problému s elektrikou v prípade dažďa alebo ju jednoducho nevystavovali priamemu slnku. K dispozícií je naozaj široká škála výrobcov, po ktorých môžete siahnuť, overenou istotou je však známy OXFORD, ktorý vám odporúčame aj my.

            

 

Vec, ktorá by mala byť súčasťou každého motocykla nielen pri dlhších cestách, je motolekárnička, ktorá patrí medzi povinnú výbavu. Nezabudnite skontrolovať expiračnú dobu, v cudzom jazyku nebudete mať tak bohatú slovnú zásobu na výhovorky! 

V neposlednom rade je nevyhnutné skontrolovať všetky potrebné doklady: vodičský, technický preukaz, bielu a zelenú kartičku poistenia a náhradné kľúče, ktoré rozhodne neumiestňujte k tým hlavným! Pri menej rozvinutých krajinách nezabúdajte na dostatok hotovosti, jej absencia vie pekne skomplikovať príjemný slnečný deň. 


PRE JAZDCA

Najdôležitejšie je správne moto-oblečenie a príprava do každého počasia. Čo nesmie chýbať je samozrejme prilba, bunda a nohavice - najlepšie s odnímateľnými tepelnými a nepremokavými výstelkami, motocyklové čižmy, rukavice - minimálne dva páry: jedny, v ktorých vycestujete a druhé záložné. Ideálne je mať jedny nepremokavé rukavice do chladnejšieho počasia a druhé letné, perforované do teplého počasia. Ďalej kvalitné termo prádlo, kukla, nákrčník alebo ich vzájomná kombinácia. Výrobe oblečenia pre motorkárov sa venuje veľmi veľké množstvo výrobcov a každý z nich musí spĺňať určité štandardy, líšia sa však v použitých materiáloch, technológiách, prepracovaní a je ťažko povedať, ktorí sú tí najlepší. Pokiaľ chcete kvalitnú výstroj na niekoľko rokov špičkou sú určite ALPINESTARS, REVIT, SPIDI, AIROH, CABERG, OXFORD,.. V žiadnom prípade by ste nemali podceňovať nepremokavé oblečenie, kde máte možnosť veľkého výberu. Niektorým vyhovujú viac jednodielne, pretože nie je šanca, aby popod prenikla voda, iní z praktického hľadiska a prípadného náhleho zastihnutia búrky, volia dvojdielne nepremokavé komplety. Rozhodne nezabúdajte na nepremoky na rukavice a topánky, obe veľmi dôležité. Nič nie je horšie, ako keď pri dlhej trase nemáte nohy a ruky v suchu. Nami preferovanými výrobcami sú rozhodne REVIT, OXFORD, ale tiež lacnejšie alternatívy ako Adrenaline a pod. 

 

Nezabúdajte na ochranu! Väčšina búnd a nohavíc má v základnej výbave k dispozícií chrániče lakťov, ramien a kolien. V chrbtovej časti však často bývajú iba penové chrániče, či predprípravy na chrániče. V takomto prípade je dobré siahnuť po kvalitnom vkladacom chrániči chrbta alebo alternatívne využiť chránič celého chrbta, ktorý jednoducho popruhmi pripevníte na telo pod bundu, prípadne klasické motokrosové korytnačky. V prípade, že máte len vkladací chránič chrbta je tiež vhodné použiť ľadvinový chránič, ktorý zároveň zabraňuje podfukovaniu pod bundu. Väčšina výrobcov motocyklového oblečenia poskytuje v doplnkovom sortimente aj chrániče do svojich produktov, existujú však aj univerzálne náhrady. Doplnkovým nadštandardným produktom pre zvýšenie ochrany tiež môže byť airbagová vesta, ktorá v najhorších situáciách naozaj zachráni život. Výrobca SPIDI ponúka to najlepšie, čo na trhu môžu zohnať.

 

Nepreceňujte svoje schopnosti! Rozhodne by ste sa nemali púšťať do neprebádaných vôd bez kvalitnej navigácie. Samozrejme, niektorí stavia na klasiku a vystačia si s mapou. Nezáleží na tom, pre ktorú možnosť sa rozhodnete vy, hlavne na to nezabudnite. Veľkou výhodou a pomocou sú práve držiaky na navigácie alebo telefóny, väčšinou s nepremokavými obalmi, či už od výrobcu KAPPA, alebo lacnejších alternatív, využitie si nájdu rôzne, napríklad aj na bicykel.

Cestujete v skupine? Či už na dlhé alebo krátke vzdialenosti, pre jednotlivcov alebo pre veľké skupiny je naozaj nesmiernou pomocou komunikátor-interkom, vďaka ktorému môžu jazdci medzi sebou nepretržite udržiavať kontakt. Pokiaľ chcete siahnuť po kvalite, odporúčame výrobcu SENA.

 

Čo sa ďalšej elektroniky týka, na žiadnej ceste by nemala chýbať položka, ktorá nie je veľmi nákladná a nezaberá priveľa priestoru – 12V zásuvka. V spojitosti s ňou si nezabudnite pribaliť nabíjačku na telefón, navigáciu, prípadné náhradné batérie na produkty, ktoré bez nich nemožno používať.

V prípade, že sa rozhodnete nevyužiť služby ubytovacích zariadení, ale užiť si romantiku pod šírim nebom, myslite tiež na dostatok priestoru pre stan, karimatky a spacáky, pretože tie zvyčajne zaberú najviac miesta. Teraz by ste mali mať všetko nevyhnutné zbalené, zvyšok priestoru môžete využiť na osobné veci, bez ktorých si žiaden výlet neviete predstaviť. Myslite však na to, že vždy je jednoduchšie kúpiť si na odľahlom ostrove tričko, ako náhradné kvalitné motorkárske rukavice! A ešte si samozrejme nezabudnite pribaliť dobrú náladu a Vašu milovanú manželku! Príjemnú dovolenku praje team MQ.