Ktoré chrániče sú nevyhnutné a prečo?

Ktoré chrániče sú nevyhnutné a prečo?

Chrániče by mali byť prvé, po čom siahnete po kúpe motorky. V motocyklovom svete je nutné si uvedomiť, že byť chránený je viac ako dobre vyzerať. Samozrejme optimálna je kombinácia ochrany, bezpečia a dobrého vzhľadu, nie to to však priorita. Dnešný trh je vďaka vývoju technológii otvorený možnostiam a oblečenie s chráničmi sa vyrába aj v štýlových prevedeniach, dokonca aj samotné chrániče už vyzerajú ako súčasť „outfitu“.


Prilby

Prioritou je prilba. Nie nadarmo je prilba súčasťou povinnej výbavy motorkára, kde je takéto porušenie pokutované. Bez ohľadu na štýl jazdy, ročné obdobie, či miesto, kde jazdíte, nesadajte na motorku bez prilby. Aj malé nevinne vyzerajúce pády môžu spôsobiť rozsiahle poškodenia v oblasti hlavy. Prilbu dokážete kúpiť od pár desiatok eur po niekoľko tisícové modely. Ako sa teda správne rozhodnúť? Čo sa týka chráničov, primárne prilby, odporúčame nešetriť a nesiahnuť po lacných necertifikovaných prilbách, ktorých škrupina pri náraze ľahko praskne. Kúpte si prilbu, ktorá bude znamenať investíciu do budúcna, budete ju používať niekoľko rokov a budete si istí, že ste chránení. Vyššie rady prilieb sú vyrábané z karbónu, prípadne kombinácie karbónu a termoplastu, ktoré aj pri väčšom náraze udržia materiál pohromade a ochránia hlavu. Aj keď sa samozrejme zničí povrchová úprava prilby, vy budete chránení. To, akú prilbu si zvoliť, čo sa prevedenia a modelu týka, sa môžete bližšie dozvedieť v našom článku o Správnom výbere a starostlivosti o prilby.

 

Chrániče chrbta a hrude

Chrániče chrbta a hrude zabezpečujú ochranu pre najzraniteľnejšie časti nášho tela. Pri oblečení určenom na cestu je chránič chrbtice súčasťou bundy. Na čo je však potrebné myslieť, že väčšinou ide len o penové výplne, ktoré neposkytujú veľkú ochranu a je potrebné ich vymeniť za homologované kvalitné chrániče, prípadne siahnuť po chráničoch, ktoré sú určené viac do terénu a upevňujú sa na telo. Hovoríme o klasických korytnačnách, ktoré chránia zároveň chrbát, hruď, ramená a lakte (ide o najbezpečnejšiu ochranu) alebo o chráničoch chrbta, ktoré sa upevňujú taktiež na telo – popruhmi. Naše odporúčania, čo sa chráničov chrbta týka: SPIDI Warrior alebo vyššia rada Defender; Atlas Defender alebo ALPINESTARS modelová rada A-10.

 

 

 

 



Chránič krku

Aj pri použití kvalitnej prilby a kvalitného chrbtového chrániča sa medzi nimi vytvorí priestor, ktorý nie je chránený a v prípade silného nárazu sa hlava v prilbe správa automaticky tak, že sa trhne dozadu. Takýto pohyb môže spôsobiť vážne trvalé následky napríklad poškodenia krčnej chrbtice, a preto je potrebné použiť aj krčný chránič. Dôležitý je najmä pri jazde v teréne, ale pre zvýšenú bezpečnosť sa samozrejme môže použiť aj pri jazde na ceste. Medzi jedny z najlepších chráničov radíme Leatt GPX 5.5, Atlas Air, ale tiež ALPINESTARS BNS PRO.

 

 

 

Airbagové vesty

Najlepšou ochranou vyššie spomínaných častí tela je celotelová airbagová vesta, ktorá chráni zároveň chrbát, hruď aj krčnú časť SPIDI Full DPS. Airbagové vesty používajú špičkoví jazdci, no stále sa viac a viac rozširujú aj medzi bežnými motorkármi, pretože je to najvyšší stupeň ochrany, ktorý môžete pri jazde použiť. Airbagová vesta je pripevnená k motorke a počas prudkého nárazu vystrelí airbagy a zabezpečí tak maximálnu ochranu celej vrchnej časti tela. Airbagové vesty sa tiež predávajú aj v prevedení bez chrbtového chrániča, pre prípad, že už máte zakúpený kvalitný chrbtový chránič a chcete ho použiť v kombinácií s vestou. SPIDI robí aj modelovú radu Neck DPS, ktorá slúži ako airbag len na krčnú chrbticu – teda tú najdôležitejšiu časť. Ideálne je zakúpiť si vestu vo fluorescenčnom prevedení, čo zároveň zabezpečuje aj maximálnu viditeľnosť.

 

Chrániče lakťov a ramien

Ako sme spomínali aj pri chrbtovom chrániči, chrániče lakťov a ramien sú pri cestnom oblečení vo vnútri bundy už pri kúpe. Nejde však skoro nikdy o kvalitné chrániče a preto pre zvýšenú bezpečnosť odporúčame chrániče vymeniť za síce drahšie, ale kvalitnejšie certifikované chrániče. Pokiaľ tak však neurobíte, aj tieto chrániče vám poskytnú ochranu, ale nie stopercentnú. Pri jazde v teréne však jazdci bežne používajú iba motokrosové nohavice a dres, ktoré nedisponujú chráničmi, a preto je ideálnou voľbou siahnuť buď po celotelovej korytnačke, ktorú sme vyššie spomínali alebo po samostatnom chrániči chrbta, hrude a ramien v kombinácií s chráničmi lakťov. Odporúčame použiť chrániče od výrobcu ALPINESTARS radu Sequence alebo Bionic. Súčasný trh samozrejme ponúka aj produkt, ktorý využívajú skôr závodný jazdci – lakťové ortézy. Tie predstavujú 100% ochranu aj komfort – uznávané sú napríklad od výrobcu MOBIUS X8.

 

Chrániče kolien

Rovnako, ako pri chráničoch lakťov a ramien, sú v cestných nohaviciach zakomponované chrániče kolien, ktoré je však dobré vymeniť za kvalitnejšie chrániče. Pri motokrose máme na výber chrániče kolien alebo ortézy. Ortézy používajú najmä závodní jazdci a medzi najlepšie patria MOBIUS X8, POD K4 alebo ALPINEBSTARS Bionic-10 Carbon. Čo sa bežných chráničov kolien týka odporúčame výrobcu ALPINESTARS model SX-1, Sequence alebo Bionic.

 

Chrániče bedier

Pri nohaviciach na cestu je ochrana bedier väčšinou riešená s tvrdeným materiálom v tejto oblasti, niektoré modely majú aj vstavané chrániče bedier. Pri motokrosových nohaviciach sa dodávajú penové chrániče bedier na suchý zips, ktoré však nepredstavujú veľkú ochranu a preto je potrebné použiť chránič, ktorý vyzerá ako krátke nohavice. Odporúčame použiť produkty od výrobcu ALPIENSTARS model Freeride alebo Sequence, siahnuť však môžete aj po lacnejšej verzií napríklad od výrobcu FlyRacing.

Hovorí sa, že ten, kto na motorke nepadol, ešte nie je motorkár. Môže to znieť trochu ofenzívne, ale každý motorkár vie, že pády patria k tomuto „športu“. Nešťastné začiatočnícke chyby, štrk, zver, neočakávané okolnosti, chyby ostatných vodičov.. musíme s tým všetkým počítať. Každý, kto už niečo z toho zažil je poučený a obozretnejší a určite si uvedomuje riziko. Na motorku nemôžeme sadať so strachom, ale rovnako ani bez rešpektu. Ochranné prostriedky pre seba a motorku sú jedným zo spôsobov, ako môžeme ovplyvniť nepredvídateľné situácie a aj v momente, keď pádu nevieme zabrániť, môžeme zabezpečiť, že zranenia nebudú tak vážne. V niektorých situáciách si tak môžeme aj zachrániť život! Buďme zodpovední, neriskujme.