Údržba motocyklovej výstroje

Údržba motocyklovej výstroje

To, že si zakúpite kvalitnú a drahú motocyklovú výstroj ešte nezaručí, že v rovnakom stave vydrží niekoľko sezón. K jej údržbe je potrebné zachádzať zodpovedne, pretože životnosť, ale najmä funkčnosť materiálov závisí od správnej starostlivosti.

Údržba prilieb

Po každej jazde treba prilbu poriadne vyčistiť. Nikdy však na povrch nenanášajte bežné prípravky, ktoré máte v domácnosti, pretože sa poškodí lakovanie prilby, poškriabe sa plexi sklo a poškodí sa jeho funkčnosť proti zahmlievaniu. Na údržbu prilieb existuje niekoľko špeciálnych prípravkov.Najpredávanejšie sú MOTUL M1 na exteriér prilbya MOTUL M2 interiér prilby. Interiérom sa myslí odnímateľná výstelka, ktorá sa nachádza vo vnútri prilby a má špeciálne vlastnosti, ktoré si rovnako, ako vonkajšok prilby, vyžadujú špeciálnu starostlivosť. V prípade, že zatiaľ takéto prípravky nevlastníte, na čistenie vonkajšej časti použite iba jemnú handričku v spojení s čistou vodou. Vnútornú výstelku preperte v rukách, taktiež iba v čistej vode, prípadne s trochou pracieho prášku na funkčné oblečenie, lyžiarske oblečenie alebo iné špeciálne oblečenie, ktoré sú bez chemikálii a nepoškodia materiál.

Údržba bundy, nohavíc, rukavíc a topánok

Rozdielne materiály si vyžadujú rozdielnu starostlivosť. Textilné motocyklové oblečenie môžete preprať od potu so špeciálnymi prípravkami v rukách, v prípade, že je materiál značne znečistený, môžete ich oprať aj v práčke, ale tiež len na ručnom praní. Pred tým, ako sa pustíte do čistenia, je potrebné vybrať všetky chrániče a odňať vnútorné výstelky. V žiadnom prípade na motocyklové oblečenie nepoužívajte aviváž! Najlepšie je použiť prípravky určené na tieto materiály, aktaké nemáte, použite veľmi malé množstvo bežného pracieho prášku.


Vnútorne výstelky sa pre svoje nepremokavé a vetru odolné funkcie odporúča preprať naozaj iba v rukách, a to taktiež bez použitia aviváže, s prípravkom určeným na fitness, termoprádlo, či vyslovene motocyklové oblečenie.

Motocyklové oblečenie rozhodne nesušte v sušičke, ani na priamom slnku. Pred každým použitím je vhodné ho naimpregnovať, aby si naďalej udržalo funkčnosť svojich materiálov, ako je napríklad sprej Oxford OX178. V prípade textilných topánok je čistenie vonkajšieho povrchu vhodné iba vodou a handričkou s použitím malého množstva prášku a následne po vysušení je ich potrebné taktiež naimpregnovať.

 

 

Pri koženom oblečení si vnútorné výstelky vyžadujú rovnakú starostlivosť ako pri textile. Vonkajší materiál – koža sa štandardne čistí len handričkoupoužitím čistej vody, prípade jemnou kefkou. Pokiaľ je znečistená v značnej miere, môžete použiť prípravok špeciálne určený na kožu MOTUL M3. Tento produkt obsahuje olivový, glycerínový a terpentínový olej, takže po jeho nanesení zanecháva aj ochranný film. Rozhodne nepoužívajte bežné prostriedky na čistenie, lebo rovnako, ako pri textile, naruší sa tým funkčnosť a životnosť materiálu. Po vyschnutí vonkajšieho povrchu (mimo slnka), je dobré kožu natrieť špeciálnym krémom na to určeným, ktorý zabezpečí, že si bunda, nohavice, rukavice, či topánky udržia svoje vlastnosti, najmä v prípade, že ste nepoužili produkt priamo určený na čistenie kože. Taktiež je vhodné po každom čistení kožu naimpregnovať, aby si udržala svoju nepremokavosť. Kožené topánky sa ošetrujú rovnako. 


Termoprádlo, termokukla

Nezanedbávajte starostlivosť ani o vaše termo oblečenie.Či už používate lyžiarske alebo špeciálne určené pre motocyklistov, všetky sú vyrábané z materiálov, ktoré majú odvádzať pot, udržiavať telo v suchu a v prípade chladného počasia aj v teple. Aby sa udržala funkčnosť materiálov, prať termo oblečenie je vhodné buď iba v rukách, alebo na špeciálnych programoch určených pre fitness oblečenie, bez použitia aviváže, s minimálnym množstvom pracieho prášku, najlepšie určeného na funkčné oblečenie. Rovnako, ako bolo vyššie spomenuté, nesušiť v sušičke a ani na priamom slnku.