Štvorkolka ako zimný pomocník?

Namiesto odchodu štvorkolky na zimné uskladnenie do garáže zvážte použitie tejto letnej hračky aj ako zimného pomocníka a vyťažte maximum zo svojich štvorkoliek alebo UTV každú zimu!

Zima neznamená iba sneh. Zima sa rovná kopec snehu, ľadu, kaši a všetkému medzi tým. Ale skôr ako sa obrátite na svoju dôveryhodnú lopatu v garáži, skúste si zrátať svoje nadšenie či svaly. Jednoducho ráno vstaňte s nadšením pre offroad. Viem, znie to divne, vzhľadom na to, ako veľmi „je zábava“ lopatovať. Predstava, že si jazdíte na svojom milovanom stroji, ste vonku na čerstvom vzduchu a užívate si chladný zimný deň znie predsa len trochu túžobnejšie.

 

Zhŕňanie snehu s vašou štvorkolkou alebo UTV je nepochybne v zimnom obddobí potrebné. Ale ako na to?

Ak ešte nemáte riešenie tak je najvyšší čas! 

Zaobstarajte si pre svoju štvorkolku či terénne vozidlo snežný pluh ATV. Týmto spôsobom budete môcť prácu tzv. cestára dokončiť úplne rýchlo - a bude to tiež oveľa väčšia zábava! Keď začne sneh prudko padať, viete, že ATV-čky môžu byť jednoduchým a efektívnym spôsobom na odhŕňanie tejto masy z vašej príjazdovej cesty, chodníkov alebo iných povrchov kdekoľvek inde, kam sa potrebujete jednoducho dostať.

Ak ste nikdy nepoužívali štvorkolku na odpratávanie snehu, určite postupujte podľa týchto základných tipov na plynulejší a bezpečnejší proces práce

 

Uistite sa, že to váš stroj zvládne

Skontrolujte špecifikácie výrobcu a uistite sa, že štvorkolka, ktorú používate, je dostatočne silná na to, aby na ňu bolo možné pripevniť pluh a následne odpratať sneh. Ak preťažíte svoju štvorkolku, najlepším prípadom je, že budete mať problémy s odhŕňaním snehu. Najhorší prípad: môžete si poškodiť štvorkolku a spôsobiť zranenie. Nikdy nepreťažujte svoju štvorkolku! Väčšie objemy motora nám to uľahčia, najmä ak žijete v oblasti, kde je viac snehu, menšie objemy motora zvládnu odhŕňanie tiež v pohode. Možno budete musieť ísť oveľa pomalšie a niekoľkokrát sa vrátiť na to isté miesto. Je to ako používať snehovú frézu. Menšie stroje to dokážu, ale bude to trvať dlhšie.

Pred prvou zimnou vločkou urobte správnu údržbu stroja

Práca na akomkoľvek vozidle pri nízkych teplotách nie je nikdy ideálna. Skontrolujte, či je Váš stroj naladený a v dobrom prevádzkovom stave. Predtým, ako začnete so svojou štvorkolkou alebo UTV odhrabávať sneh, nezabudnite na to, aby ste mali palivo a olej. Tiež by ste mali skontrolovať chladiacu kvapalinu, ak používate stroj chladený kvapalinou. Skontrolujte tlak v pneumatikách a závity, skontrolujte elektrické vedenie a preverte, či sú všetky prvky bez nečistôt a či správne fungujú.
Skontrolujte tiež všetky pripojenia pluhu

Uistite sa, že je hĺbka pluhu správne nastavená pre danú prácu

Hĺbku pluhu je potrebné nastaviť na dobrom mieste, kde sa odpratáva sneh bez preťaženia štvorkolky a aby nepoškodil povrch pod ním. Možno budete musieť zmeniť hĺbku pluhu, keď pracujete na rôznych povrchoch a pri rôznych hĺbkach snehu.

 

 

Určte najlepší uhol pre pluh a nastavte uhol, ako uznáte za vhodné

Správny uhol pluhu závisí od príjazdovej cesty alebo povrchu, ktorý sa odhŕňa. Zvážte, koľko snehu je tu a kde chcete, aby sneh skončil. Ak nastavíte správny uhol, bude úsilie pri odpratávaní snehu oveľa jednoduchšie a čistejšie. 

Vyvarujte sa najmä hlbokým alebo ťažkým snehovým závejom

Odhŕňanie cez príliš hlboký alebo ťažký sneh môže preťažiť štvorkolku a spôsobí väčšie opotrebenie vozidla. Preto sa snažte hlboké snehové záveje, odhŕňať šikmo, po troškách nie naraz ale radšej sa niekoľkokrát vráťte späť cez túto oblasť.

Buďte opatrní pri položkách ukrytých pod snehom

Je známe, že terénne úpravy, obrubníky a hračky pre deti sa skrývajú pod snehom, poškodzujú radlicu a robia pluh nebezpečným. V prípade položiek,ktoré viete že sú pod snehom a chcete aby tam aj zostali na jar, ako sú napríklad vysadené malé kríky, zvážte pridanie stĺpov alebo iných štítkov, ktoré označia, kde sa nachádzajú. Ak sa chcete vyhnúť ďalším skrytým veciam, odložte všetky nepotrebné predmety pred snežením, aby ste ich nezakopali.

 

Pluh s prirodzenými obrysmi povrchu

Ak sledujete prirodzené svahy príjazdovej cesty alebo iný povrch, ktorý odhŕňate, uľahčíte si tým prácu s ukladaním snehu. Predídete tiež poškodeniu čepele pluhu nárazom o zem na nerovných miestach.
Pre väčšinu z nás je k príjazdovej ceste mierny sklon. Preto sa snažte odhŕňať sneh po svahu z kopca a ďalej od svojej jazdy.

Pred uložením štvorkolky vykonajte záverečné vyčistenie

Po práci očistite všetku špinu a sneh od štvorkolky a pluhu. Ak sneh, ľad a zvyšky nečistôt neodstránite hneď, môžu zamrznúť a uviaznuť na pluhu alebo štvorkolke. Môžu prispieť k zvýšeniu korózie na exponovaný kov. Takto by bol nabudúce ťažší proces odpratávania snehu. Jednou z vecí, ktorú dôrazne odporúčame, je tiež zabezpečenie toho, aby ste pri odstavení stroja spustili pluh dole na zem. Túto pridanú váhu nepotrebujete prenášať na odpruženie alebo zaťažiť navijak. Iba vás to z dlhodobého hľadiska ušetrí.

 

Pomocou vašej štvorkolky na odhŕňanie snehu môžete zvýšiť efektivitu práce a dovolíme si tvrdiť, že aj zábavu! Dodržiavanie týchto malých tipov pomôže zabrániť poškodeniu vozidla, majetku a seba!