Výber motorového oleja

Výber motorového oleja 

Mnohí z nás majú častokrát problém s výberom motorového oleja. Výrobcovia síce uvádzajú akú viskozitu treba zvoliť, výber typu a výrobcu ponechávajú na majiteľovi. Tu ide o podstatné rozhodnutie, pretože zlý výber oleja môže spôsobiť neopodstatnene zlú mienku o produkte, či výrobcovi. Keď si napríklad na bežnú jazdu zvolíte závodný racingový produkt, nedôjde k dosiahnutiu optimálnej pracovnej teploty a prejaví sa to zlou činnosťou motora, nie však v dôsledku nekvalitného produktu, ale nekvalitného výberu.

Súčasný trh ponúka naozaj širokú škálu produktov od veľkého množstva výrobcov. Čo sa týka motocyklovým olejov a mazív, to najlepšie, čo vám pre vašu motorku môžeme odporučiť, je rozhodne MOTUL. MOTUL je Francúzska firma, ktorá na celosvetovom trhu pôsobí viac ako 100 rokov. Od motorových olejov 300V až po chladiace kvapaliny, brzdové kvapaliny, čističe reťaze, aditíva, tlmičové oleje. Motul ponúka široký rad produktov na ochranu a starostlivosť pre konkrétne potreby prakticky akéhokoľvek stroja.

Pri výbere motorového oleja volíme syntetický alebo minerálny olej. Čo sa týka starších motorov využívajú sa skôr oleje minerálne. S vývojom technológie sa však zvyšujú aj nároky na údržbu, a preto sa pre novšie, povedzme o niečo náročnejšie systémy, odporúča použiť syntetický olej.  

 

 

2-taktné motory

Ďalším dôležitým faktorom je, či vlastníte motorku dvojtaktnú alebo štvortaktnú. Podľa toho sa rozdeľujú aj typy olejov, pričom toto rozdelenie je dôležité dodržiavať.Dvojtaktné motory majú väčší výkon a oleje pre ne určené sú  riedené s benzínom, aby mazali všetky mechanické časti a následne boli spálené v spaľovacom priestore motora.

Preto je dôležité, aby molekuly oleja vytvárali minimálne množstvo dymu a zabezpečovali maximálnu výkonnosť mazania. 

Zámena za olej 4T vzhľadom k ich rozdielnemu zloženiu by mohla mať zlý vplyv na jeho funkčnosť. Pozor však dávajte na rozdiel v olejoch, ktoré sú dopredu namiešané, a ktoré treba miešať. Dopredu namiešané oleje majú väčšinou vyššiu viskozitu a nemuseli by tak dostatočne premazávať motor.

 V prípade, že ide o motor so vstrekovaním a teda olej je potrebné namiešať, treba sa držať pomerov, aké uvádza výrobca.Najčastejšie využívaný je minerálny olej MOTUL 100 2T, ktorý je vhodný pre premix systém (miešanie v nádrži) a zároveň aj pre vstrekovanie. Polo syntetický MOTUL 510 2Ta plne syntetický MOTUL 710 2T sú oleje zodpovedajúce vyšším špecifikáciám, ktoré chránia motor a znižujú dymovosť, sú rovnako vhodné pre všetky typy. MOTUL tiež ponúka olej špeciálne vyvinutý pre dvojtaktné skútre s priamym vstrekovaním MOTUL ScooterPower 2T, ktorý predstavuje plne syntetický výkonný olej na báze esterov. Vhodný je pre premix systém, oddelené mazanie, ale aj modely s karburátormi.

 

 

4-taktné motory

Štvortaktné motory pracujú pri vyšších otáčkach a používajú menšie množstvo oleja na mazanie a chladenie motora. Najobľúbenejší olej je plne syntetic

ký MOTUL 300V FactoryLine, ktorý funguje na báze Double Ester-technológie. Vysoké HTHS umožňuje spoľahlivú ochranu aj za ťažkých podmienok. Spĺňa normu JASO MA a je vhodný pre systémy rovnako so suchou, ako aj s mokrou spojkou. Olej MOTUL 7100 4T je taktiež 100% syntetický špičkový produkt, ktorý odporúča väčšina výrobcov štvortaktných motocyklov. Tento olej zaručuje vysokú stabilitu pre ochranu prevodovky, zlepšuje funkciu lamiel mokrej spojky, zaisťuje výbornú akceleráciu, ľahké radenie a drží sa normy JASO MA2. Alternatívou je MOTUL 5100 4T, ktorý má síce podobné vlastnosti, ale je polo-syntetický a je vhodný pre použitie do starších motocyklov.

 

 

 

Pri výmene oleja nezabúdajte na olejové filtre! Nesnažte sa ušetriť tým, že filter ešte nevyzerá byť až v tak zlom stave a počká do ďalšej údržby, a vymeňte ho pri každej výmene oleja. Predídete tak zbytočne spôsobeným poruchám motorových častí, ktorých výmena, či oprava býva obzvlášť drahšia.

Keďže olejov a aj filtrov je na výber nespočetné množstvo, dbajte na voľbu toho správneho. Vždy sa riaďte tým, čo odporúča výrobca alebo predajca a nikdy sa neváhajte obrátiť na nás s akýmikoľvek otázkami, vždy radi a s úsmevom pomôžeme.

 

 

 

PRAKTICKÁ RADA NA ZÁVER

Všetci sme zvedaví a je bežné, že toho chceme v živote vyskúšať veľa. To platí aj vo svete motocyklov. Mnohí z nás v živote vymenia viacero modelov a štýlov, čo je jedným z dôvodov, pre ktorý sa rozhodujeme aj pre motorky z druhej ruky. Tu sa môžeme stretnúť so situáciou, že nám predošlý majiteľ nepodal dostatočné informácie, prípadne ich ani sám poriadne nemal. Naskytá sa otázka, aký olej mám v takomto prípade použiť? Nestratí sa účinnosť motora, ak zmením výrobcu? Odpoveď znie - NIE. V prípade, že meníte celú náplň a nedolievate len časť, je v poriadku výrobcu zmeniť a pokiaľ siahnete po kvalite, akou je napríklad MOTUL, nič zlé vašej motorke nehrozí. Čo sa však neodporúča, je meniť viskozitu určenú výrobcom, predajcom, či predošlým majiteľom bez odbornej konzultácie.